Opskrifter med Æbler

Amerikansk lagkage/Dessertkage

200 g sukker
Fyld:
En god æblemos
1/4 l piskefløde
Æggeblommer og sukker røres godt, blødgjort smør tilsættes, mel og mælk skiftevis, bagepulver blandes i det sidste mel.
Æggehviderne piskes meget stive, 2/3 sukker piskes langsomt i, og resten vendes i.
Fordel dejen til bundene i 2 lagkageforme, og læg marengsen ovenpå (begge dele bages samtidig).
Bages ved 170 grader i ca. 30 min.
Den ene halvdel lægges med marengsen nedad, æblemos lægges på, derpå den anden bund med marengsen opad. Pynt med flødeskum rundt i kanten.

Den gode æblekage

Smagspanelet udtalte:
Denne lækre kage er lidt “lagkage-agtig”/sprød i konsistensen, og meget mild i smagen. En rigtig god kombination af de lidt syrlige æbler og kanel, som mange godt kan lide. Og så er den også nem at lave.
Æblekagen kan serveres som dessert eller til en kop kaffe.
80 g smør
125 g sukker
1 æg
1,5 dl tykmælk
3 tsk. bagepulver
225 g mel (knap 4 dl)
Fyld:
4-5 æbler
2 tsk. kanel
2 spsk. sukker
ca. 40 g smør
Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt æg og tykmælk. Bland bagepulver og mel og rør det i dejen. Hæld dejen i et velsmurt, ovnfast fad.
Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Stil æblestykkerne på højkant i dejen og drys med kanel og sukker. Smelt smørret og hæld det over. Bag æblekagen ved 175 grader i 35-45 min. Server kagen lun med vaniljesovs, softice, flødeskum eller creme fraiche.
God appetit!

Bagt æbletærte 

250 g margarine
330 g sukker
2 æg
120 g mel
1 tsk. bagepulver
250g kokos
1000 g æbler
200 g hakkede mandler
2 tsk. kanel
Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Fordel dem i 2 tærtefade. Drys kanel over æblerne + halvdelen af mandlerne.
Rør de øvrige ingredienser sammen. Læg det over æblerne som et låg.
Bages ved 200 g i ca. 25 min.
Serveres med flødeskum eller creme fraiche.
Kan anvendes som kage til kaffen eller dessert.

Bedstemors Æblekage

Gode æbler skrælles (ca. 175 g), skæres i små stykker og koges knap møre med 2 spsk smør
1 dl portvin
2 tsk kanel
2 stang vanilje
5 spsk melis
Det hældes i et ildfast fad, der må ingen sauce være
Når æblerne er kolde lægges en dej over.
Dej:
125 g smør
5 æggeblommer
125 g melis
12 tvebakker
og til sidst de piskede æggehvider (5 stk)
Bages lysebrune – 30 min. v/175 grader
Serveres med flødeskum. 

Bosnisk Æblekage 

Bunde:
4 æggehvider
175 g sukker
75 g finthakkede, smuttede mandler
1 spsk. kartoffelmel
Hviderne piske stive, sukker tilsættes og der piskes i 3-4 min. Mandler og kartoffelmel røres i.
Massen deles i 2 og bages i 45 min. v/ 150 grader (varmluft)
Fyld:
2,5 dl piskefløde
2,5 dl creme fraiche
4-6 æbler (skrællede og i små tern)
Fløden piskes og resten røres i.
Karamel:
2,5 dl piskefløde
2 spsk. lys sirup
60 g flormelis
2 tsk. vaniljesukker
Det hele kommes i en gryde, koges op ved svag varme, simrer længe mens der røres jævnligt. Karamelmassen er færdig, når konsistensen er tyk og farven er lys brun. Afkøles let inden det påføres.
Bunden lægges i en passende form, kan evt. bages ud fra en tegnet skitse af formen, æblemassen kommes på, marengslåg og til sidst karamel.

Bradepandekage med knas

4 æg
250 g sukker
250 g mel
2 tsk bagepulver
3 skrællede æbler, skåret i tynde både
Knas:
100 g smør
100 g sukker
100 g hakkede nøddekerner
1 tsk vaniljesukker
2 spk fløde
Pisk æggene tykke og skummende med sukkeret. Lav en blanding af mel, bagepulver og æblebåde. Vend forsigtigt melblandingen i æggene. Kom dejen i en velsmurt bradepande eller form beklædt med bagepapir, ca. 20×30 cm.
Til knaset blandes ingredienserne i en gryde og gives et opkog. Fordel blandingen over dejen, og bag kagen i den nederste halvdel af ovnen ved 175° i 40-45 min. Skær kagen i kvadrater, når den er kold. Kagen er velegnet til frysning.

Bradepandekage med æbler 

150 g smør/margarine
200 g sukker
4 æg
2 tsk. vaniljesukker
2 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
1/2 tsk. salt
400 g mel
4 dl fromage frais
4 store æbler i terninger
Smør og sukker piskes godt, tilsæt æggene et ad gangen. Massen piskes godt. Æblerne vendes i massen, de tørre ingredienser kommes i sammen med fromage frais. Det hele vendes og blandes godt. Der må ikke piskes. Dejen kommes i en bradepande som er beklædt med bagepapir.
80 g hakkede nødder
120 g brun farin
2 tsk. kanel
4 spsk. smør
Smelt smørret i en gryde, tages af kogepladen, resten kommes i, blandes og fordeles over dejen.
Bages ved 180 grader i ca. 35 min.

Brun æblemoskage

100 g margarine
150 g sukker
4 æg
2 dl æblemos
250 g mel
1 tsk. natron
100 g rosiner
2 tsk. kanel
Kagen er en god hverdagskage, som ofte har glædet mine børn og deres venner. Oprindelig er det en pladekage, i så fald ganges ingredienserne med 4.
Denne var i ovnen 35 min. ved 20 grader.

Dorothees Æblekage

Dej:
250 g mel
125 g smør
65 g sukker
1/2 revet citron (økologisk)
1 knivspids salt
Det hele blandes og æltes grundigt
Fyld:
1 kg syrlige æbler
ca. 100 g sukker
1-2 spsk. rosiner
2 spsk. vand
Æbler skrælles, skæres i små stykker og blandes med de øvrige ingredienser
Glasur:
100 g flormelis
1-1  1/2 spsk. rom
Tilberedning:
Lad dejen hvile i køleskabet ca. 1/2 time. Bagefter deles den i 2 halvdele, rulles ud til kageformens størrelse, og den ene halvdel lægges på kageformens indsmurte bund.
Kom æblerne i en gryde. De dampkoges, indtil de er lidt bløde. Hæld dem på dejen. Dernæst ligges dejens anden halvdel på.
Kagen bages ca. 40 min v/ 180 grader
Når kagen er afkølet, overtrækkes den med romglasur
Server evt. med piskefløde

Else’s Æbletrekanter (”Æblefisk”) 

Man tager 1 plade butterdej og ruller den ud til dobbeltstørrelse og deler den i 4 kvarter. (Købes dybfrossen, 1 pk. med 5 plader = 20 trekanter).
På hver firkant lægges en tsk. god, velsmagende æblemos.
Firkanten foldes sammen til en trekant, kanterne trykkes til, smøres med æg og dyppes i sukker + evt. hakkede mandler.
Bages i 20-25 min. i en forvarmet ovn ved 180-200 g.
Trekanterne kan fryses ubagte.

Fransk Æbletærte a la Dijon

Dej:
3 dl hvedemel
125 g koldt smør
2 spsk sukker
3 spsk koldt vand
Fyld:
1 groft revet Gråsten æble
ca. 1/2 kg Gråsten æbler
1 dl rørsukker
1 dl æblecider
1 spsk kartoffelmel
125 g smør
2 æggehvider
50 g hakkede mandler
25 g halve mandler til pynt
Bunden:
Smørret smuldres i melet
Tilsæt vand, sukker og saml dejen
Lad den hvile koldt i 1/2-1 time
Beklæde en smurt tærteform med den udrullede dej. Tryk dejen til kanten og skær den overflødige dej væk. Prik bunden med en gaffel.
Forbag bunden ca 1/2 time v/200 grader
Fyldet:
Det revne æble blandes med smør, kartoffelmel og hakkede mandler. Æggehviden piskes og vendes i.
Gråsten æblerne skæres i skiver. Rørsukkeret smeltes på panden og æbleskiverne vendes i. Derefter tilsættes 1 dl æblecider. Når æbleskiverne er taget af panden karamelliseres panden let. Tilsæt evt. ekstra smør efter behov.
Fyldes fordeles over den forbagte bund og derefter pyntes æbletærten med de karamelliserede æbleskiver og mandler.
Tærten bages ca. 20 min. v/ 200 grader.

Gammeldags æblekage (6 pers)

Ingredienser:
750 g syrlige æbler
Korn af 1/2 stang vanilje
Ca. 150 g sukker
250 g rugbrød
50 g sukker
10-12 g smør
25-50 g nødder
1-2 spsk. kakao
Flødeskum
Ribsgelé
750 g syrlige æbler deles, blomst og stilk fjernes, koges med 1,5 dl vand i ca. 20 min. Pureres gennem en finmasket si/dørslag.
Tilsæt sukker efter behag sammen med kornene af 1/2 stang vanilje. Afkøles.
Riv 250 g (evt. mere) rugbrød. Hæld det på en varm pande med 10-12 g smør og 50-100 g rørsukker. Tilsæt 25-50 g hakkede nødder. Varm det godt igennem og hæld det i en skål, hvor det blandes med 1-2 spsk. kakao.
Fordel halvdelen af mosen i en skål. Herpå rugbrøds-blanding, så igen æblemos og til sidst rugbrødsblanding. Pynt med flødeskum – et pænt lag over det hele. Kan pyntes med klatter af ribsgelé eller ristede nødder.

Gråstener med smag

En frisk æblekage til dessert eller kaffe med masser af dejlige Gråsten æbler.
Komponeret i anledning af kåringen af Gråsten-æblet som Danmarks nationalæble.

Ingredienser:

2 æg
100 g rørsukker

120 g hvedemel
1 ts bagepulver
5 g tørrede ingefær (Kan evt. erstattes af vaniljekorn fra en halv stang vanilje)
40 g tørrede tranebær
75 g marcipan

3 Gråsten-æbler
1 ss Olie

1 ts olie til formen
2 ss rasp til formen

1 Gråsten-æble i tynde både
20 g mandelsplitter

2 ss flormelis

Tilbehør:

Creme fraiche, flødeskum eller evt. en god vaniljeis.

Fremgangsmåde:

Æg og sukker piskes grundigt til en lys og luftig æggemasse.

Hvedemel og bagepulver blandes i en anden skål. Ingefær og tranebær hakkes i små stykker, og marcipanen rives groft på et rivejern. Herefter hældes de tre dele i melblandingen og blandes godt.

De tre Gråsten-æbler skylles og rives groft med skræl.

Melblandingen vendes forsigtigt i den piskede æggemasse. Dernæst blandes de revne æbler i dejen og til sidst tilsættes olien under omrøring.

Den færdige dej hældes i en smurt tærteform drysset med rasp.
Herpå lægges de tynde æblebåde i et pænt mønster i til sidst drysses mandelsplitter på.

Kagen bages midt i ovnen ved 200 grader i 35 minutter.
Straks når kagen er taget ud af ovnen sigtes flormelis over.

Kagen nydes lun, men smager også fortrinlig kold.

Velbekomme

Gråsten-æble-kage

Dej:
1 3/4 dl oliemargarine (Becel)
150 g sukker
2 spsk. vaniljesukker
1 knsp. salt
3 æggeblommer
250 g hvedemel
2 1/2 tsk. bagepulver
2 dl mælk
Til ovenpå dejen bruges:
3 æggehvider
200 g sukker
100 g grofthakkede hasselnødder
1/2 kg Gråsten æbler i terninger
Rør oliemargarinen hvidt med sukker. Tilsæt salt og æggeblommer. Sigt mel, vaniljesukker og bagepulver sammen, og bland det forsigtigt i dejen sammen ed mælken. Hæld dejen ud i en smurt bradepande (ca. 24x30x5 cm) og glat den lidt ud.
Pisk æggehvider og sukker næsten stift. Skær æblerne i 1 cm store terninger. Vend dem sammen med nødderne i hviderne. Fordel marengsmassen oven på dejen.
Bag kagen midt i en 175 grader varm ovn i 40-45 min.
Serveres evt. med flødeskum.

Høst æblekage

3-4 æbler
3-4 spsk. sukker
1 spsk. kanel
50 g hakkede mandler
1-2 spsk. rasp
2 æg
175 g sukker
125 g mel
1 stk. bagepulver
Smør en springform og drys den med et tyndt lag rasp. Hak mandlerne og kom dem i formen. Skræl æblerne og skær dem i både, læg dem oven på mandlerne og drys med sukker og kanel. Pisk æg og sukker godt sammen og tilsæt mel blandet med bagepulver. Hæld dejen ovenpå æblerne.
Bag kagen ca. 45 min. ved 175 g
Lad kagen køle lidt af, inden den vendes ud af formen, så mandlerne kommer opad. Servér med flødeskum eller is, evt. begge dele.

Ingrids æblekage 

4-5 stk Ingrid Marie æbler
10 g margarine
1/2 dl rosiner
1 spk sukker
1 tsk kanel
Dej:
3/4 sukker
1 dl mel
75 g margarine
75 g kokosmel
Ingredienserne til dejen æltes let sammen.
Æblerne skrælles, skæres i både og lægges i et smurt, ildfast fad, og drysses derefter med sukker, rosiner og kanel. Margarine i små klatter fordeles over æblerne, og dejen smuldres over. Kagen bages i 20-30 min. ved 200°. Serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Karamel Æblekage

2 bunde:
4 æggehvider
75 g. Sukker
175 g. Hakkede mandler
1 spsk. Kartoffelmel
Æbleskum:
1/4 l. Piskefløde
1/4 l. Creme fraiche (18%)
5 æbler
Karamel sauce:
2 spsk. Sirup
1 spsk. Vaniljesukker
60 g. Flormelis
1/4 l. Fløde
Fremgangsmåde:
Pisk æggehvider stift til en tyk hvid masse, vend mandler og kartoffelmel i. Aftegn to bunde på bagepapir og kom dejen på. Bages 1 time v/150 grader – fjern straks papiret.
Karamellen koges 20 min. under omrøring, den skal være tyk og sammenhængende.
Pisk fløden til skum, vend creme fraiche i, skær æblerne i små stykker og vend dem i. Læg bundene sammen med fyldet og hæld til sidst den lune eller kolde karamelsauce over.

Kejsertærte 

Ingredienser:
Mørdej:
75 g mel
50 g smør
25 g sukker
¼ sammenpisket æg
Fyld:
4 spsk jordbærsyltetøj
2 syrlige æbler i tynde både
Dej:
60 g smør
60 g sukker
1 æg
60 g mel
½ teskefuld bagepulver
Opskrift:
Mørdeje:
Fedtstof og mel smuldres sammen. Sukkeret blandes i og dejen æltes sammen med ægget. Stilles koldt ½ time. Udrulles derefter til en rund plade som kommes i en smurt lagkage- eller tærteform (24 cm i diameter)
Fyld:
Fordel æblebådene over dejen og kom syltetøjet herpå.
Dej:
Fedtstof og sukker røres godt sammen. Ægget tilsættes lidt af gangen. Mel og bagepulver blandes og røres i dejen. Fordel dejen og fyldet. Baf tærten i en halv time ved 200 grader.

Makron Æblekage

750 g æbler
vanilje
125 g smør
125 g melis
1 æg
100 g mandler
5 bitre mandler
60 g mel
flødeskum til pynt
Smør røres med melis og æg. Finthakkede mandler kommes i, og til sidst tilsættes melet.
Æblerne (helst Gråstener) skrælles, koges med lidt vand, smages til med lidt sukker og vanilje.
I bunden af en smurt springform kommes den halve portion dej.
Bunden forbages i 15 min. Efter afkøling smøres dej på siderne af formen, og æblemosen fyldes i. Resten af dejen smøres over som låg.
Bages ca. 30 min i en varm ovn.
Pyntes med lidt flødeskum – resten af flødeskummet serveres til den lune kage.

Mandel-æblekagen (10 pers.)

 400 g mel
40 g gær
150 g smør
2,5 dl fløde/mælk
Fyld:
1 æg
100 g smuttede, malede mandler
2 spsk. sukker
10 æbler
Til at pensle med:
Smeltet smør, sukker
2 dl abrikosmarmelade, evt. rørt op med lidt vand
Dejen
Smørret smeltes i mælken/fløden, der hældes lunken i en skål og heri røres gæren ud. Melet drysses i lidt efter lidt. Dejen røres sammen med en ske og æltes ude på bordet, evt. med ekstra mel til den er blød og smidig. Hæver lunt og tildækket i 30 min. Æltes om og rulles ud til en aflang plade, der lægges over i en velsmurt bradepande. Et ildfast fad eller to kan også bruges, og dejen klemmes fast til fadets kanter.
Dejen pensles med sammenpisket æg, og herover drysses sukker og de malede mandler. Æblerne skrælles, udhules og halveres, og hvert halve æble skæres i tynde skiver, men ikke helt igennem (som hasselbagte kartofler). De skal hænge sammen i bunden. De halve æbler lægges på dejen med mandler og sukker. Æblerne pensels med smeltet smør og drysses med sukker.
Bages i en varm ovn 200-225 grader i ca. 25-30 min. til æblerne og dejen er færdigbagt. Afsvaler lidt inden man med en teske kommer abrikosmarmelade over hvert æble. Serveres gerne med flødeskum til. (Jeg brugte originale Gråsten æbler, og kagen blev bagt i en varmluftsovn ved 180 grader midt i ovnen). 

Maries æble-gymnastik-kage

Dej:
150 g smør
ca. 200 g sukker
Korn af 1/2 stang vanilje/evt. vaniljesukker
4 mellemstore æg
ca. 120 g hvedemel
1 tsk bagepulver
Fyld:
750 g skrællede udkernede Cox Orange eller Gråsten æbler, skåret i både
85 g sukker
1 stor spsk. kanel
50 g smuttede hakkede mandler
Glasering og pynt:
2 dl tyk pureret abrikos marmelade eller færdigkøbt abrikosgrød
lidt citronsaft
Fremgangsmåde:
Pisk/rør smør, sukker og vaniljekorn tykt, tilsæt æggene et af gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen.
Bred dejen ud i en velsmurt bradepande (24×32 cm). Tryk æblestykkerne i dejen og drys sukker-kanel blandingen + mandlerne over i et tykt lag.
Bag kagen 30 min. v/ 175 grader
Tag kagen ud, smelt abrikosmosen i en lille gryde med lidt citronsaft og et ”drys” sukker og glaser kagen hermed.
Bag kagen igen 5-10 min. v/ 175 grader
Den tager tid, men den er det værd

Marinerede æbler med grillet creme 

1 dl vand
3 spk sukker
3-4 skrællede æbler i tynde både (400 g)
2 spk orangelikør
Bring vandet i kog, tilsæt æblerne, kog dem ved svag varme i ca. 10 min. Hæld æblerne til afdrypning i en sigt, kom dem i en skål og hæld likør over. Stil æblerne i køleskabet i mindst en time. Fordel de marinerede æbler i små ovnfaste skåle (ca. 12 cm i diameter). Rør cremen op og hæld den over frugterne. Grill desserten i ovnen, til den er lysebrun.
Creme
2 æggeblommer
50 g flormelis
korn fra en stang vanilje
1,5 dl piskefløde
Pisk æggeblommer, flormelis og Vanilla korn til en luftig æggesnaps. Stil cremen til i køleskab i mindst 45 min. Kom så cremen over de marinerede æbler inden grilning.

Mette’s æblekage 

De mange æbler gør denne æblekage meget blød og saftig og er derfor lige velegnet til dessert som til kaffe og the.
Æblekagen kan serveres med flødeskum eller creme fraiche (eller uden noget til).

150 g sukker
150 g smør
2 æg
150 g mel
1 tsk. Bagepulver
4 store æbler
50 g mandler
evt. lidt kanel
Perlesukker
Sukker, smør og æg røres hvidt, og æggene røres i et ad gangen. Bagepulver blandes i melet, og dette vendes i dejen. Æblerne skrælles, kernehuset fjernes, og æblerne skæres i både. Mandlerne smuttes og snittes groft. Godt halvdelen af dejen fordeles i en velsmurt springform, og æblerne spredes ud over dejen. Resten af dejen fordelen over æblerne, den behøver ikke at dække, da den spredes under bagningen. Kagen drysses med perlesukker og de snittede mandler.
Kagen sættes i en forvarmet ovn ved 175 grader på nederste rille og bages i ca. 1 time.
Kagen er fryseegnet.

Mormor Karens Æblekage 

Æblemos af ca. 10 æbler
5 knuste makroner
Flødeskum af 1/4 l. fløde
Pyntes med ribsgelé eller nødder
Æblerne skrælles og skæres i mindre stykker, bringes i kog og simrer ca. 15 min. med 3/4 dl. Sukker og 2 spsk. vand. Jævnes evt. med lidt kartoffelmelsjævning.
Lægges lagvis i en skål og pyntes med nødder eller gelé.

Mormors æblekage (6 pers) 

Dej:
250 g mel
175 g smør
50 g sukker
1 æg str. L
Dejen æltes sammen. Hold evt. lidt mel tilbage til udrulning. 3/4 af dejen rulles ud og ligges i en tærteform eller springform. Resten stilles køligt.
Fyld:
4-5 æbler (gerne Gråsten)
2 spsk. citronsaft
1 dl æblemos
1 tsk. Kanel
200 g marcipan
30-50 smuttede, hakkede mandler
Æblerne skrælles og skæres i tynde både, der stænkes med citronsaft. Æblemos fordeles over dejen, og herpå lægges æblebådene. Groftrevet marcipan drysses over. Drys med mandler og kanel. Resten af dejen rulles til strimler, der lægges øverst, evt. i gitter-mønster.
Bages 30 min. v/ 200 grader
Pensles evt. med gele til sidst under bagningen, serveres med creme fraiche eller flødeskum.
Pynt:
(kan udelades)
Ca. 10 min. før kagen er færdig, kan der hældes smeltet gelé over kagen, f.eks. Æble-hyben, æble-rønnebærgelé eller ribsgelé.

Muffins med æble og kanel 

Ca. 20 stk.
1,5 dl rapsolie
200 g sukker
2 tsk vaniljesukker
3 æg
1 dl mælk
300 g mel
2 tsk. bagepulver
2 store spiseæbler i tern
3 tsk. kanel (blandes med æblerne)
Bagetid 20-25 min. 175°
Velegnede til frysning
Jeg bruger mine uskrællede nedfaldsæbler, som også kan bruges frosne direkte i dejen.

Nøddeæblekage 

4-5 syrlige æbler
1 ½ tsk. stødt kanel
150 g smør eller margarine
3 æg
4 dl sukker
1 dl nøddekerner
4 dl rasp
2 spsk hvedemel
2 ts. Bagepulver
½ dl mælk

Skræl æblerne og skær dem i tern. Bland dem med kanel. Smelt fedtstoffet og lad det svale af. Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Vend fedtstoffet i. Hak nødderne fint, enten i foodprocessoren eller med kniv. Bland dem med rasp, hvedemel og bagepulver. Vend blandingen i dejen. Tilsæt derefter æbler og mælk. Hæld dejen op i en velsmurt raspdrysset springform ca. 24 cm. I diameter. Bag kagen på en rist nederst i en 175 grader varm ovn 50-60 min. Lad kagen svale af i formen nogle minutter. Tag den forsigtigt ud af formen. Server gerne kagen lun med vaniliesauce, blød vanilieis eller flødeskum. Tilberedningstiden er ca. 1 ½ time, herefter 50-60 minutter i ovnen.

Pandekage m/hasselnøddefyldte æbler og Armagnac-skum 

Pandekagedej:
40 g mel
1 æg
1 dl mælk
25 g usaltet smeltet smør
1 spsk. sukker
saft af 1/2 citron
revet citronskal
1 knsp. salt

Rør mel, æg og mælk sammen, tilsæt citronsaft og skal. Det smeltede smør hældes i under piskning. Tilsæt sukker og salt og pisk. Smelt lidt smør på en god stor slip let pande. Hæld dejen på panden og fordel de skivede æbler (se nedenfor) rundt langs kanten og bag.
Når pandekagen slipper vendes den over på et stort grydelåg. Fordel 1 1/2 spsk. Sukker på panden og karamelliser lidt. Læg den vendte pandekage tilbage og bag færdig. Til sidst kan der evt. tilsættes 2 cl calvados og pandekagen flamberes.

Susannes Æblefest-tærte 

Susannes Æblefest-tærte
2 æg
125 g sukker
125 g mel
1 tsk bagepulver
Ca. ½ dyb tallerken æbler (skrælles og skæres i mindre stykker)

Æg og sukker piskes. Tilsæt mel, bagepulver og æbler. Blandingen hældes ud i en smurt tærteform (20 cm).
Fyld:
1 spsk. fløde
50 g sukker
50 g margarine
50 g hakkede hasselnødder
½ tsk. vaniljesukker
Margarinen smeltes i en gryde og resten tilsættes. Det hele varmes, men må ikke koge.
Fyldet hældes ud over dejen med æblerne, og bages midt i ovnen ca. 30 min ved 170 grader.
Tærten serveres med flødeskum eller cremefraiche.

Tybach-kach mæ effelmos
(Tvebakkage med æblemos) 

Kage:
15-20 tvebakker
3 æg
2 1/2 dl sukker
50 g hakkede mandler
1 håndfuld makroner

Æblemos:
1 kg æbler
1/2-1 dl vand
175 g sukker
1 tsk Atamon
1/4 l piskefløde til pynt
Kage: Pisk æg og sukker luftigt. Tvebakker og makroner knuses let og vendes i. Fyldes i en smurt spring- eller tærteform og bages ved 180° i 30-35 min. Kagen afkøles.
Æblemos: De skyllede og ituskårne æbler koges med vand under låg, til de er helt udkogte. Mosen pureres og blandes med sukker og koger 5 min. Atamon tilsættes, og æblemosen afkøles.
Den afkølede æblemos hældes på kagen og pyntes med flødeskum.

Æblekage (6 pers.)

6 Gråsten æbler
50 g sukker
Æblerne skrælles og skæres i stykker, koges i en gryde med sukkeret til de møre. De tages af gryden med en hulske – afkøles.
10 tvebakker knuses og rulles med kagerulle. Ristes i smør på en tykbundet pande – tilsættes lidt sukker og kardemomme.
4 eller 2 spsk. mandelflager ristes i smør og lidt sukker (sukker skal først på panden helt til sidst!)
Pisk 3-4 dl. Fløde til flødeskum og smag det til med lidt vaniljesukker.
Æblekagen lægges i en glasskål – lagvis.
Pyntes ovenpå med lidt mandler eller ristet rasp i midten og geléklatter rundt i kanten.

Æblekage / Tarte Tatin 

100 g sukker
80 g smør
5 æbler
citronsaft
2 plader butterdej
Brun sukkeret i jernpande og tilsæt ca. det halve af smørret. Tag panden af varmen.
Æblerne skrælles, halveres og vendes i citronsaft. De lægges derefter med den runde side nedad i karamelmassen. Sæt panden over igen, så karamellen bruner lidt mere og fordel resten af smørret i æblerne.
Læg den udrullede butterdej over æblerne og sæt panden i ovnen i 25 min. ved 180°.
Vend kagen ud på et fad og server med flødeskum, der evt. er smagt til med kastanje likør.

Æblekage Gråsten 

Ingredienser:
1 pund margarine
1 pund mel
2 tsk. Bagepulver
1 pund sukker
2 tallerkener æbler skrælles og udskives
Dejen rulles ud i to stykker, mellem lagene lægges æblerne og dækkes med sukker (ca. 2 håndfulde). Andet lag lægges over, og der drysses lidt sukker ud.
Bages ved 200 grader til den der meget svag lysebrun

Æblekage med Knas 

Dej:
4 æg
150 g sukker
250 g mel
2 ts. bagepulver

Æg og sukker røres godt, mel og bagepulver tilsættes. Dejen tilsættes æbler skåret i små stykker i en mængde der svarer til en dyb tallerken med top. Hældes i en bageform ca. 20 x 30 cm.
Knas: 2 spsk. mælk
100 g sukker
100 g smør/margarine
100 g hakkede nødder
1 ts. vanilje
Knaset smeltes sammen over svag varme og hældes oven på dejen i formen. Bages ca. 1 time ved 170 grader.
Kagen er nem at tilberede og holder sig frisk i mange dage pga. Æbleindholdet.

Æblekage med marcipan 

Æblekage med marcipan
2 æg
600 g æbler, f.eks. Gråsten
100 g sukker
100 g smør
100 g groftrevet marcipan
2 tsk. bagepulver
150 g mel
Saft og revet skal af 1 appelsin
Drys med hakkede nødder ovenpå kagen
Skræl æblerne og skærm dem i smalle både. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt marcipan og æg. Bland det godt og kom mel og bagepulver i dejen. Vend æblestykkerne i dejen og saft og skal fra appelsinen. Kom det hele i et smurt ovnfast fad og drys med hakkede nødder.

Bages 30-40 min. ved 175 g på midterste ovnrille.
Kan spises kold eller lun med f.eks. is, creme fraiche eller flødeskum.

Æblekage Surprice 

Pandekager:
6 æg
250 g mel
1 1/2 dl øl
2 dl mælk
Smør
Fyld:
Ca. 500 g æblemos af Gråsten æbler, kogt uden vand med vaniljekorn fra 2 vaniljestænger tilsmagt med sukker.
100 g mandler hakkes groft og ristes i rørsukker
250 g vaniljecreme
Sauce:
300 g honning tilsmagt med en god brun rom (f.eks. Johansens Rom, Flensburg).
Serveres med rørt vaniljeis.

Æblekagedessert 

Bund:
450 g Gråsten æbler i både
65 g smør
80 g hasselnøddeflager
30 g rosiner
15 g vaniljesukker
100 g marcipan
kanel
Top:
100 blød nougat
60 g smør
1 æg
35 g mel
Bunden: Skræl æblerne og skær dem i tern. Smørret smeltes ved svag varme og æbleternene koges møre i smørret. Hasselnødder, rosiner og vaniljesukker kommes i, og det hele koger lidt ved svag varme. Imens skæres marcipanen i små tern og vendes i kanelen. Æblemassen blandes sammen med marcipanen, og det hele fordeles i en rund form, diameter ca. 25 cm.
Top: Nougat, smør mel og æg piskes i 3-5 minutter, hvorefter det fordeles oven på bunden. Til sidst drysses hasselnøddeflager på.
Kagen bages i 20 min. ved 180°. Server den lun, gerne med is eller creme fraiche.

Æblelagkage 

Bunde:
150 g sukker
3 æg
45 g kartoffelmel
2 spsk. mel
1 tsk. bagepulver
Sukker og æg røres til en tyk masse. Mel og bagepulver sigtes i. Smør en springform rigtig godt, evt. med bagepapir i bunden.
Bages i ca. 10 min. ved 225 grader nederst i ovnen.
Vend bunden ud på sukkerstrøet bagepapir. Del bunden.
Makroner lægges i blød i hvid portvin. Fordeles på den underste bund. Læg æblemos over. Læg den anden bund på og lav en kagecreme og bland den med 1/4 l flødeskum. Dette lægges på den øverste bund. Til sidst rulles et stykke marcipan ud og dækker kagen. Pynt med smeltet chokolade.

Æble muffins med kanel og kardemomme (10-12 stk.) 

400 g æbler, for eksempel Gråsten, Belle de Boskoop, Cox Orange eller Ingrid Marie.
5-6 kardemommekapsler
1/2 dl koldpresset rapsolie
1/2 dl yoghurt
140 g sukker
75 g brun farin
50 g hakkede hasselnødder
140 g mel
2 tsk. bagepulver
1/2 spsk. kanel
1 knsp. fint salt
4 æg
Til formene: rapsolie, sukker, rasp.
Forvarm ovnen til 180 grader. Tag de sorte kardemommefrø ud af kapslerne. Rist dem let på en tør pande. Knus eller stød dem til et fint pulver.
Rør olie, yoghurt, sukker og farin grundigt sammen. Rør hasselnødderne i. Sigt mel, krydderier, salt og bagepulver sammen. Rør æggene i yoghurten et ad gangen skiftevis med melblandingen.
Befri æblerne for kernehuset og skær dem i tern. Vend æbleternene i dejen, og hæld dejen i smurte muffin forme, som forinden er drysset med sukker og rasp.
Bag disse muffins 20-25 min. indtil en strikkepind kan stikkes i kagen og trækkes ud uden, at der sidder dej på. Lad dem hvile lidt. Tag dem ud af formene og lad dem køle helt af på en rist.
(Opskriften er udviklet af Claus Meyer)

Æbletærte 

Bund:
150 g smør el. margarine
3 dl mel
1 spsk. sukker
1 æg
Fyld:
4-6 æbler skåret i både
Mynte blade
6 makroner, knuste
1 æg
1/2 dl sukker
1/2 tsk. Vanilje sukker
Ingredienser til bunden blandes i en skål med hænderne eller røres i en køkkenmaskine. Hviler koldt 1 time.
Æblerne deles og kernehus fjernes. Skæres i tynde både og lægges i vand sammen med blade af mynte.
Dejen rulles tyndt ud, og en tærteform beklædes hermed. Intet fedtstof – bagepapir kan bruges. Æblebådene fordeles taglagt rundt i formen.
Bages 10 min. v/200 grader på nederste rille i ovnen.
Æg, sukker og vanilje sukker piskes hvidt og skummende. Fordeles overæblerne efter 10 min. bagetid.
Sættes tilbage i ovnen og bager yderligere 10-14 min. til marengsen er gylden.Bagetid: 2×10 min v/200 grader på nederste rille i ovnen.

Æble tærte a l alsacienne med streuselMørdej:
250 g mel
125 g smør
1 æg
25 g sukker
5 g salt
5 cl koldt vand
Rør smør, sukker, salt, æg og vand sammen Tilsæt mel lidt efter lidt. Dejen samles sammen og stilles på køl.
Masse til flan:
75 g sukker
10 cl mælk
10 cl fløde
2 æg
1 vanilje
Pisk æg sammen med sukker. Tilsæt mælk, fløde og vanilje.
Streusel:
100 g smør
80 g mel
100 g sukker
Qs kanel stød
1 kg æbler
25 g sukker
Rør det hele sammen og læg det på køl i 15 min. Læg dejen i formen. Skræl og skær æblerne i tynde skiver og læg dem på dejen. Hæld flanen ud over. Skal bages 25 min ved 180 grader. Efter de 25 min drysses streusel på tærten og bages i yderligere 10 min. 

Æblekage: Æblefacon

Smagspanellet udtalte:
Denne fantastisk flotte kage fik en 3. plads pga. det kreative udseende og store arbejde, der ligger bag. Kagen var formet som et halvt æble – pyntet med en orm!! Smagsmæssigt har den et spændende pift af ingefær og chili. Men pas på… man kan kun spise et lille stykke af denne kage:-)
190 g smør, blødt
300 g rørsukker
3 æg
1/2 dl mælk
300 g mel
2 spsk kakao
2 tsk bagepulver
1 nip salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
2 knsp muskatnød
1/2 tsk sød chili
1 håndfuld bløde rosiner
4-5 æbler, revne
Smør og sukker piskes blødt i ca. 3 minutter. Æggene tilsættes enkeltvis – pisk grundigt efter hvert æg. Mel, kakao, bagepulver og krydderier sies. Rosinerne tilsættes melblandingen. Vendes forsigtigt i æggeblandingen skiftevis med mælken. De revne æbler vendes i.
Bages i en springform (22 cm) ved 180 grader i 1 time og 15 min. Stik i kagen med et træspyd for at se om den er færdig (bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så tjek den evt. efter 1 time).
Lad ovndøren stå åben de første 5 min – så hæver kagen jævnt og ikke med top.

Marcipanbund (kan udelades, så bruges kun 1 slags fyld eller æblekagen deles i 3):
100 g marcipan
75 g blødt smør
75 g flormelis
1 Æg
60 g hvedemel
15 g maizena
1 tsk kanel
Marcipan og smør æltes sammen, æggene røres i et ad gangen. Mel og Maizena