Alle opskrifer

 

Amerikansk lagkage/Dessertkage

Smagspanelet udtalte:
Utrolig lækker lagkage med meget sprøde bunde. Æblemosen var smagt rigtig godt til, og den lidt syrlige æblemos passer perfekt til flødeskum. En festlig, nem og lækker kage til mange lejligheder.

Sprøde bunde:

65 g smør

100 g sukker

4 æggeblommer

4 spsk. mælk

125 g mel

3 tsk. bagepulver

 

Marengs:

4 æggehvider

200 g sukker

 

Fyld:

En god æblemos

1/4 l piskefløde

Æggeblommer og sukker røres godt, blødgjort smør tilsættes, mel og mælk skiftevis, bagepulver blandes i det sidste mel.

Æggehviderne piskes meget stive, 2/3 sukker piskes langsomt i, og resten vendes i.

Fordel dejen til bundene i 2 lagkageforme, og læg marengsen ovenpå (begge dele bages samtidig).

Bages ved 170 grader i ca. 30 min.

Den ene halvdel lægges med marengsen nedad, æblemos lægges på, derpå den anden bund med marengsen opad. Pynt med flødeskum rundt i kanten.

Den gode æblekage

Smagspanelet udtalte:

Denne lækre kage er lidt "lagkage-agtig"/sprød i konsistensen, og meget mild i smagen. En rigtig god kombination af de lidt syrlige æbler og kanel, som mange godt kan lide. Og så er den også nem at lave.

 

Æblekagen kan serveres som dessert eller til en kop kaffe.

 

80 g smør

125 g sukker

1 æg

1,5 dl tykmælk

3 tsk. bagepulver

225 g mel (knap 4 dl)

 

Fyld:

4-5 æbler

2 tsk. kanel

2 spsk. sukker

ca. 40 g smør

 

Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt æg og tykmælk. Bland bagepulver og mel og rør det i dejen. Hæld dejen i et velsmurt, ovnfast fad.

 

Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Stil æblestykkerne på højkant i dejen og drys med kanel og sukker. Smelt smørret og hæld det over. Bag æblekagen ved 175 grader i 35-45 min. Server kagen lun med vaniljesovs, soft ice, flødeskum eller creme fraiche.

 

God appetit!

Bagt æbletærte

250 g margarine

330 g sukker

2 æg

120 g mel

1 tsk. bagepulver

250g kokos

1000 g æbler

200 g hakkede mandler

2 tsk. kanel

Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Fordel dem i 2 tærtefade. Drys kanel over æblerne + halvdelen af mandlerne.

Rør de øvrige ingredienser sammen. Læg det over æblerne som et låg.

Bages ved 200 g i ca. 25 min.

Serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Kan anvendes som kage til kaffen eller dessert.

Bedstemors Æblekage

Gode æbler skrælles (ca. 175 g), skæres i små stykker og koges knap møre med 2 spsk smør

1 dl portvin

2 tsk kanel

2 stang vanille

5 spsk melis

Det hældes i et ildfast fad, der må ingen sauce være

Når æblerne er kolde lægges en dej over.

Dej:

125 g smør

5 æggeblommer

125 g melis

12 tvebakker

og til sidst de piskede æggehvider (5 stk)

Bages lysebrune – 30 min. v/175 grader

Serveres med flødeskum.

Bosnisk Æblekage

Bunde:

4 æggehvider

175 g sukker

75 g finthakkede, smuttede mandler

1 spsk. kartoffelmel

Hviderne piske stive, sukker tilsættes og der piskes i 3-4 min. Mandler og kartoffelmel røres i.

Massen deles i 2 og bages i 45 min. v/ 150 grader (varmluft)

Fyld:

2,5 dl piskefløde

2,5 dl creme fraiche

4-6 æbler (skrællede og i små tern)

Fløden piskes og resten røres i.

Karamel:

2,5 dl piskefløde

2 spsk. lys sirup

60 g flormelis

2 tsk. vanillesukker

Det hele kommes i en gryde, koges op ved svag varme, simrer længe mens der røres jævnligt. Karamelmassen er færdig, når konsistensen er tyk og farven er lys brun. Afkøles let inden det påføres.

 

Bunden lægges i en passende form, kan evt. bages ud fra en tegnet skitse af formen, æblemassen kommes på, marengslåg og til sidst karamel.

Bradepandekage med knas

4 æg

250 g sukker

250 g mel

2 tsk bagepulver

3 skrællede æbler, skåret i tynde både

Knas:

100 g smør

100 g sukker

100 g hakkede nøddekerner

1 tsk vanillesukker

2 spk fløde

Pisk æggene tykke og skummende med sukkeret. Lav en blanding af mel, bagepulver og æblebåde. Vend forsigtigt melblandingen i æggene. Kom dejen i en velsmurt bradepande eller form beklædt med bagepapir, ca. 20x30 cm.

Til knaset blandes ingredienserne i en gryde og gives et opkog. Fordel blandingen over dejen, og bag kagen i den nederste halvdel af ovnen ved 175° i 40-45 min. Skær kagen i kvadrater, når den er kold. Kagen er velegnet til frysning.

Bradepandekage med æbler

150 g smør/margarine

200 g sukker

4 æg

2 tsk. vaniljesukker

2 tsk. bagepulver

2 tsk. natron

1/2 tsk. salt

400 g mel

4 dl fromage frais

4 store æbler i terninger

Smør og sukker piskes godt, tilsæt æggene et ad gangen. Massen piskes godt. Æblerne vendes i massen, de tørre ingredienser kommes i sammen med fromage frais. Det hele vendes og blandes godt. Der må ikke piskes. Dejen kommes i en bradepande som er beklædt med bagepapir.

80 g hakkede nødder

120 g brun farin

2 tsk. kanel

4 spsk. smør

Smelt smørret i en gryde, tages af kogepladen, resten kommes i, blandes og fordeles over dejen.

Bages ved 180 grader i ca. 35 min.

Brun æblemoskage

 

100 g margarine

150 g sukker

4 æg

2 dl æblemos

250 g mel

1 tsk. natron

100 g rosiner

2 tsk. kanel

Kagen er en god hverdagskage, som ofte har glædet mine børn og deres venner. Oprindelig er det en pladekage, i så fald ganges ingredienserne med 4.

Denne var i ovnen 35 min. ved 20 grader.

Dorothees Æblekage

 

Dej:

250 g mel

125 g smør

65 g sukker

1/2 revet citron (økologisk)

1 knivspids salt

Det hele blandes og æltes grundigt

Fyld:

1 kg syrlige æbler

ca. 100 g sukker

1-2 spsk. rosiner

2 spsk. vand

Æbler skrælles, skæres i små stykker og blandes med de øvrige ingredienser

Glasur:

100 g flormelis

1-1  1/2 spsk. rom

Tilberedning:

Lad dejen hvile i køleskabet ca. 1/2 time. Bagefter deles den i 2 halvdele, rulles ud til kageformens størrelse, og den ene halvdel lægges på kageformens indsmurte bund.

 

Kom æblerne i en gryde. De dampkoges, indtil de er lidt bløde. Hæld dem på dejen. Dernæst ligges dejens anden halvdel på.

Kagen bages ca. 40 min v/ 180 grader

Når kagen er afkølet overtrækkes den med romglasur

Server evt. med piskefløde

Else’s Æbletrekanter (”Æblefisk”)

Man tager 1 plade butterdej og ruller den ud til dobbeltstørrelse og deler den i 4 kvarter. (Købes dybfrossen, 1 pk. med 5 plader = 20 trekanter).

På hver firkant lægges en tsk. god, velsmagende æblemos.

Firkanten foldes sammen til en trekant, kanterne trykkes til, smøres med æg og dyppes i sukker + evt. hakkede mandler.

Bages i 20-25 min. i en forvarmet ovn ved 180-200 g.

Trekanterne kan fryses ubagte.

Fransk Æbletærte a la Dijon

Dej:

3 dl hvedemel

125 g koldt smør

2 spsk sukker

3 spsk koldt vand

Fyld:

1 groft revet Gråsten æble

ca. 1/2 kg Gråsten æbler

1 dl rørsukker

1 dl æblecider

1 spsk kartoffelmel

125 g smør

2 æggehvider

50 g hakkede mandler

25 g halve mandler til pynt

Bunden:

Smørret smuldres i melet

Tilsæt vand, sukker og saml dejen

Lad den hvile koldt i 1/2-1 time

Beklæde en smurt tærteform med den udrullede dej. Tryk dejen til kanten og skær den overflødige dej væk. Prik bunden med en gaffel.

Forbag bunden ca 1/2 time v/200 grader

Fyldet:

Det revne æble blandes med smør, kartoffelmel og hakkede mandler. Æggehviden piskes og vendes i.

 

Gråsten æblerne skæres i skiver. Rørsukkeret smeltes på panden og æble skiverne vendes i. Derefter tilsættes 1 dl æblecider. Når æbleskiverne er taget af panden karameliseres panden let. Tilsæt evt. ekstra smør efter behov.

Fyldes fordeles over den forbagte bund og derefter pyntes æbletærten med de karameliserede æbleskiver og mandler.

Tærten bages ca. 20 min. v/ 200 grader.

Gammeldags æblekage (6 pers)

Ingredienser:

750 g syrlige æbler

Korn af 1/2 stang vanille

Ca. 150 g sukker

250 g rugbrød

50 g sukker

10-12 g smør

25-50 g nødder

1-2 spsk. kakao

Flødeskum

Ribsgelé

750 g syrlige æbler deles, blomst og stilk fjernes, koges med 1,5 dl vand i ca. 20 min. Pureres gennem en finmasket si/dørslag.

Tilsæt sukker efter behag sammen med kornene af 1/2 stang vanille. Afkøles.

Riv 250 g (evt. mere) rugbrød. Hæld det på en varm pande med 10-12 g smør og 50-100 g rørsukker. Tilsæt 25-50 g hakkede nødder. Varm det godt igennem og hæld det i en skål, hvor det blandes med 1-2 spsk. kakao.

Fordel halvdelen af mosen i en skål. Herpå rugbrøds-blanding, så igen æblemos og til sidst rugbrødsblanding. Pynt med flødeskum – et pænt lag over det hele. Kan pyntes med klatter af ribsgelé eller ristede nødder.

Gråsten-æble-kage

Dej:

1 3/4 dl oliemargarine (Becel)

150 g sukker

2 spsk. vanillesukker

1 knsp. salt

3 æggeblommer

250 g hvedemel

2 1/2 tsk. bagepulver

2 dl mælk

 

Til ovenpå dejen bruges:

3 æggehvider

200 g sukker

100 g grofthakkede hasselnødder

1/2 kg Gråsten æbler i terninger

Rør oliemargarinen hvidt med sukker. Tilsæt salt og æggeblommer. Sigt mel, vanillesukker og bagepulver sammen, og bland det forsigtigt i dejen sammen ed mælken. Hæld dejen ud i en smurt bradepande (ca. 24x30x5 cm) og glat den lidt ud.

Pisk æggehvider og sukker næsten stift. Skær æblerne i 1 cm store terninger. Vend dem sammen med nødderne i hviderne. Fordel marengsmassen oven på dejen.

Bag kagen midt i en 175 grader varm ovn i 40-45 min.

Serveres evt. med flødeskum.

Høst æblekage

3-4 æbler

3-4 spsk. sukker

1 spsk. kanel

50 g hakkede mandler

1-2 spsk. rasp

2 æg

175 g sukker

125 g mel

1 stk. bagepulver

Smør en springform og drys den med et tyndt lag rasp. Hak mandlerne og kom dem i formen. Skræl æblerne og skær dem i både, læg dem oven på mandlerne og drys med sukker og kanel. Pisk æg og sukker godt sammen og tilsæt mel blandet med bagepulver. Hæld dejen ovenpå æblerne.

Bag kagen ca. 45 min. ved 175 g

Lad kagen køle lidt af, inden den vendes ud af formen, så mandlerne kommer opad. Servér med flødeskum eller is, evt. begge dele.

Ingrids æblekage

4-5 stk Ingrid Marie æbler

10 g margarine

1/2 dl rosiner

1 spk sukker

1 tsk kanel

 

Dej:

3/4 sukker

1 dl mel

75 g margarine

75 g kokosmel

Ingredienserne til dejen æltes let sammen.

Æblerne skrælles, skæres i både og lægges i et smurt, ildfast fad, og drysses derefter med sukker, rosiner og kanel. Margarine i små klatter fordeles over æblerne, og dejen smuldres over. Kagen bages i 20-30 min. ved 200°. Serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Karamel Æblekage

2 bunde:

4 æggehvider

75 g. Sukker

175 g. Hakkede mandler

1 spsk. Kartoffelmel

Æbleskum:

1/4 l. Piskefløde

1/4 l. Creme fraiche (18%)

5 æbler

Karamel sauce:

2 spsk. Sirup

1 spsk. Vanillesukker

60 g. Flormelis

1/4 l. Fløde

Fremgangsmåde:

Pisk æggehvider stift til en tyk hvid masse, vend mandler og kartoffelmel i. Aftegn to bunde på bagepapir og kom dejen på. Bages 1 time v/150 grader – fjern straks papiret.

Karamellen koges 20 min. under omrøring, den skal være tyk og sammenhængende.

Pisk fløden til skum, vend creme fraiche i, skær æblerne i små stykker og vend dem i. Læg bundene sammen med fyldet og hæld til sidst den lune eller kolde karamelsauce over.

Kejsertærte

Ingredienser:

Mørdej:

75 g mel

50 g smør

25 g sukker

¼ sammenpisket æg

Fyld:

4 spsk jordbærsyltetøj

2 syrlige æbler i tynde både

Dej:

60 g smør

60 g sukker

1 æg

60 g mel

½ teskefuld bagepulver

Opskrift:

Mørdeje:

Fedtstof og mel smuldres sammen. Sukkeret blandes i og dejen æltes sammen med ægget. Stilles koldt ½ time. Udrulles derefter til en rund plade som kommes i en smurt lagkage- eller tærteform (24 cm i diameter)

Fyld:

Fordel æblebådene over dejen og kom syltetøjet herpå.

Dej:

Fedtstof og sukker røres godt sammen. Ægget tilsættes lidt af gangen. Mel og bagepulver blandes og røres i dejen. Fordel dejen og fyldet. Baf tærten i en halv time ved 200 grader.

Makron Æblekage

750 g æbler

vanille

125 g smør

125 g melis

1 æg

100 g mandler

5 bitre mandler

60 g mel

flødeskum til pynt

Smør røres med melis og æg. Finthakkede mandler kommes i, og til sidst tilsættes melet.

Æblerne (helst Gråstener) skrælles, koges med lidt vand, smages til med lidt sukker og vanille.

I bunden af en smurt springform kommes den halve portion dej.

Bunden forbages i 15 min. Efter afkøling smøres dej på siderne af formen, og æblemosen fyldes i. Resten af dejen smøres over som låg.

Bages ca. 30 min i en varm ovn.

Pyntes med lidt flødeskum – resten af flødeskummet serveres til den lune kage.

Mandel-æblekagen (10 pers.)

400 g mel

40 g gær

150 g smør

2,5 dl fløde/mælk

Fyld:

1 æg

100 g smuttede, malede mandler

2 spsk. sukker

10 æbler

Til at pensle med:

Smeltet smør, sukker

2 dl abrikosmarmelade, evt. rørt op med lidt vand

Dejen

Smørret smeltes i mælken/fløden, der hældes lunken i en skål og heri røres gæren ud. Melet drysses i lidt efter lidt. Dejen røres sammen med en ske og æltes ude på bordet, evt. med ekstra mel til den er blød og smidig. Hæver lunt og tildækket i 30 min. Æltes om og rulles ud til en aflang plade, der lægges over i en velsmurt bradepande. Et ildfast fad eller to kan også bruges, og dejen klemmes fast til fadets kanter.

Dejen pensles med sammenpisket æg, og herover drysses sukker og de malede mandler. Æblerne skrælles, udhules og halveres, og hvert halve æble skæres i tynde skiver, men ikke helt igennem (som hasselbagte kartofler). De skal hænge sammen i bunden. De halve æbler lægges på dejen med mandler og sukker. Æblerne pensels med smeltet smør og drysses med sukker.

 

Bages i en varm ovn 200-225 grader i ca. 25-30 min. til æblerne og dejen er færdigbagt. Afsvaler lidt inden man med en teske kommer abrikosmarmelade over hvert æble. Serveres gerne med flødeskum til. (Jeg brugte originale Gråsten æbler, og kagen blev bagt i en varmluftsovn ved 180 grader midt i ovnen).

Maries æble-gymnastik-kage

Dej:

150 g smør

ca. 200 g sukker

Korn af 1/2 stang vanille/evt. vanillesukker

4 mellemstore æg

ca. 120 g hvedemel

1 tsk bagepulver

Fyld:

750 g skrællede udkernede Cox Orange eller Gråsten æbler, skåret i både

85 g sukker

1 stor spsk. kanel

50 g smuttede hakkede mandler

Glasering og pynt:

2 dl tyk pureret abrikos marmelade eller færdigkøbt abrikosgrød

lidt citronsaft

Fremgangsmåde:

Pisk/rør smør, sukker og vanillekorn tykt, tilsæt æggene et af gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen.

Bred dejen ud i en velsmurt bradepande (24x32 cm). Tryk æblestykkerne i dejen og drys sukker-kanel blandingen + mandlerne over i et tykt lag.

Bag kagen 30 min. v/ 175 grader

Tag kagen ud, smelt abrikosmosen i en lille gryde med lidt citronsaft og et ”drys” sukker og glaser kagen hermed.

Bag kagen igen 5-10 min. v/ 175 grader

Den tager tid, men den er det værd

Marinerede æbler med grillet creme

1 dl vand

3 spk sukker

3-4 skrællede æbler i tynde både (400 g)

2 spk orangelikør

Bring vandet i kog, tilsæt æblerne, kog dem ved svag varme i ca. 10 min. Hæld æblerne til afdrypning i en sigt, kom dem i en skål og hæld likør over. Stil æblerne i køleskabet i mindst en time. Fordel de marinerede æbler i små ovnfaste skåle (ca. 12 cm i diameter). Rør cremen op og hæld den over frugterne. Grill desserten i ovnen, til den er lysebrun.

Creme

2 æggeblommer

50 g flormelis

korn fra en stang vanille

1,5 dl piskefløde

Pisk æggeblommer, flormelis og vanillekorn til en luftig æggesnaps. Stil cremen til i køleskab i mindst 45 min. Kom så cremen over de marinerede æbler inden grillning.

 

Mette’s æblekage

 

De mange æbler gør denne æblekage meget blød og saftig og er derfor lige velegnet til dessert som til kaffe og the.

Æblekagen kan serveres med flødeskum eller creme fraiche (eller uden noget til).

 

150 g sukker

150 g smør

2 æg

150 g mel

1 tsk. Bagepulver

4 store æbler

50 g mandler

evt. lidt kanel

Perlesukker

 

Sukker, smør og æg røres hvidt, og æggene røres i et ad gangen. Bagepulver blandes i melet, og dette vendes i dejen. Æblerne skrælles, kernehuset fjernes, og æblerne skæres i både. Mandlerne smuttes og snittes groft. Godt halvdelen af dejen fordeles i en velsmurt springform, og æblerne spredes ud over dejen. Resten af dejen fordelen over æblerne, den behøver ikke at dække, da den spredes under bagningen. Kagen drysses med perlesukker og de snittede mandler.

 

Kagen sættes i en forvarmet ovn ved 175 grader på nederste rille og bages i ca. 1 time.

 

Kagen er fryseegnet.

Mormor Karens æblekage

 

Æblemos af ca. 10 æbler

5 knuste makroner

Flødeskum af 1/4 l. fløde

Pyntes med ribsgelé eller nødder

 

Æblerne skrælles og skæres i mindre stykker, bringes i kog og simrer ca. 15 min. med 3/4 dl. Sukker og 2 spsk. vand. Jævnes evt. med lidt kartoffelmelsjævning.

 

Lægges lagvis i en skål og pyntes med nødder eller gelé.

Mormors æblekage (6 pers)

 

Dej:

250 g mel

175 g smør

50 g sukker

1 æg str. L

 

Dejen æltes sammen. Hold evt lidt mel tilbage til udrulning. 3/4 af dejen rulles ud og ligges i en tærteform eller springform. Resten stilles køligt.

 

Fyld:

4-5 æbler (gerne Gråsten)

2 spsk. citronsaft

1 dl æblemos

1 tsk. Kanel

200 g marcipan

30-50 smuttede, hakkede mandler

 

Æblerne skrælles og skæres i tynde både, der stænkes med citronsaft. Æblemos fordeles over dejen, og herpå lægges æblebådene. Groftrevet marcipan drysses over. Drys med mandler og kanel. Resten af dejen rulles til strimler, der lægges øverst, evt. i gitter-mønster.

 

Bages 30 min. v/ 200 grader

Pensles evt. med gele til sidst under bagningen, serveres med creme fraiche eller flødeskum.

 

Pynt:

(kan udelades)

Ca. 10 min. før kagen er færdig, kan der hældes smeltet gelé over kagen, f.eks. Æble-hyben, æble-rønnebærgelé eller ribsgelé.

Muffins med æble og kanel

 

Ca. 20 stk.

 

1,5 dl rapsolie

200 g sukker

2 tsk vanillesukker

3 æg

1 dl mælk

300 g mel

2 tsk. bagepulver

2 store spiseæbler i tern

3 tsk. kanel (blandes med æblerne)

 

Bagetid 20-25 min. 175°

Velegnede til frysning

 

Jeg bruger mine uskrællede nedfaldsæbler, som også kan bruges frosne direkte i dejen.

Nøddeæblekage

 

4-5 syrlige æbler

1 ½ tsk. stødt kanel

150 g smør eller marjarine

3 æg

4 dl sukker

1 dl nøddekerner

4 dl rasp

2 spsk hvedemel

2 ts. Bagepulver

½ dl mælk

 

Skræl æblerne og skær dem i tern. Bland dem med kanel. Smelt fedtstoffet og lad det svale af. Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Vend fedtstoffet i. Hak nødderne fint, enten i foodprocessoren eller med kniv. Bland dem med rasp, hvedemel og bagepulver. Vend blandingen i dejen. Tilsæt derefter æbler og mælk. Hæld dejen op i en velsmurt raspdrysset springform ca. 24 cm. I diameter. Bag kagen på en rist nederst i en 175 grader varm ovn 50-60 min. Lad kagen svale af i formen nogle minutter. Tag den forsigtigt ud af formen. Server gerne kagen lun med vaniliesauce, blød vanilieis eller flødeskum. Tilberedningstiden er ca. 1 ½ time, herefter 50-60 minutter i ovnen.

Susannes Æblefest-tærte

2 æg

125 g sukker

125 g mel

1 tsk bagepulver

Ca. ½ dyb tallerken æbler (skrælles og skæres i mindre stykker)

 

Æg og sukker piskes. Tilsæt mel, bagepulver og æbler. Blandingen hældes ud i en smurt tærteform (20 cm).

 

Fyld:

1 spsk. fløde

50 g sukker

50 g margarine

50 g hakkede hasselnødder

½ tsk. vanillesukker

 

Margarinen smeltes i en gryde og resten tilsættes. Det hele varmes, men må ikke koge.

 

Fyldet hældes ud over dejen med æblerne, og bages midt i ovnen ca. 30 min ved 170 grader.

 

Tærten serveres med flødeskum eller cremefraiche.

Tybach-kach mæ effelmos
(Tvebakkage med æblemos)

 

Kage:

15-20 tvebakker

3 æg

2 1/2 dl sukker

50 g hakkede mandler

1 håndfuld makroner

 

Æblemos:

1 kg æbler

1/2-1 dl vand

175 g sukker

1 tsk atamon

 

1/4 l piskefløde til pynt

 

Kage: Pisk æg og sukker luftigt. Tvebakker og makroner knuses let og vendes i. Fyldes i en smurt spring- eller tærteform og bages ved 180° i 30-35 min. Kagen afkøles.

 

Æblemos: De skyllede og ituskårne æbler koges med vand under låg, til de er helt udkogte. Mosen pureres og blandes med sukker og koger 5 min. Atamon tilsættes, og æblemosen afkøles.

 

Den afkølede æblemos hældes på kagen og pyntes med flødeskum.

Æblekage (6 pers.)

 

6 Gråsten æbler

50 g sukker

 

Æblerne skrælles og skæres i stykker, koges i en gryde med sukkeret til de møre. De tages af gryden med en hulske ­– afkøles.

 

10 tvebakker knuses og rulles med kagerulle. Ristes i smør på en tykbundet pande – tilsættes lidt sukker og kardemomme.

 

4 eller 2 spsk. mandelflager ristes i smør og lidt sukker (sukker skal først på panden helt til sidst!)

 

Pisk 3-4 dl. Fløde til flødeskum og smag det til med lidt vanillesukker.

 

Æblekagen lægges i en glasskål – lagvis.

Pyntes ovenpå med lidt mandler eller ristet rasp i midten og geléklatter rundt i kanten.

Æblekage / Tarte Tatin

 

100 g sukker

80 g smør

5 æbler

citronsaft

2 plader butterdej

 

Brun sukkeret i jernpande og tilsæt ca. det halve af smørret. Tag panden af varmen.

 

Æblerne skrælles, halveres og vendes i citronsaft. De lægges derefter med den runde side nedad i karamelmassen. Sæt panden over igen, så karamellen bruner lidt mere og fordel resten af smørret i æblerne.

 

Læg den udrullede butterdej over æblerne og sæt panden i ovnen i 25 min. ved 180°.

 

Vend kagen ud på et fad og server med flødeskum, der evt. er smagt til med kastanielikør.

Æblekage Gråsten

 

Ingredienser:

1 pund margarine

1 pund mel

2 tsk. Bagepulver

1 pund sukker

2 tallerkener æbler skrælles og udskives

 

Dejen rulles ud i to stykker, mellem lagene lægges æblerne og dækkes med sukker (ca. 2 håndfulde). Andet lag lægges over, og der drysses lidt sukker ud.

 

Bages ved 200 grader til den der meget svag lysebrun

Æblekage med Knas

Dej:

 

4 æg

150 g sukker

250 g mel

2 ts. bagepulver

 

Æg og sukker røres godt, mel og bagepulver tilsættes. Dejen tilsættes æbler skåret i små stykker i en mængde der svarer til en dyb tallerken med top. Hældes i en bageform ca. 20 x 30 cm.

 

Knas: 2 spsk. mælk

100 g sukker

100 g smør/margarine

100 g hakkede nødder

1 ts. vanille

 

Knaset smeltes sammen over svag varme og hældes oven på dejen i formen. Bages ca. 1 time ved 170 grader.

 

Kagen er nem at tilberede og holder sig frisk i mange dage pga. Æbleindholdet.

 

 

Æblekage med marcipan

 

2 æg

600 g æbler, f.eks. Gråsten

100 g sukker

100 g smør

100 g groftrevet marcipan

2 tsk. bagepulver

150 g mel

Saft og revet skal af 1 appelsin

Drys med hakkede nødder ovenpå kagen

 

Skræl æblerne og skærm dem i smalle både. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt marcipan og æg. Bland det godt og kom mel og bagepulver i dejen. Vend æblestykkerne i dejen og saft og skal fra appelsinen. Kom det hele i et smurt ovnfast fad og drys med hakkede nødder.

 

Bages 30-40 min. ved 175 g på midterste ovnrille.

 

Kan spises kold eller lun med f.eks. is, creme fraiche eller flødeskum.

 

Æblekage Surprice

 

Pandekager:

 

6 æg

250 g mel

1 1/2 dl øl

2 dl mælk

Smør

 

Fyld:

 

Ca. 500 g æblemos af Gråsten æbler, kogt uden vand med vanillekorn fra 2 vanillestænger tilsmagt med sukker.

 

100 g mandler hakkes groft og ristes i rørsukker

250 g vanillecreme

 

Sauce:

 

300 g honning tilsmagt med en god brun rom (f.eks. Johansens Rom, Flensburg).

 

Serveres med rørt vanilleis.

Æblekage Aabenraa

 

Dej:

365 g margarine

60 g flormelis

2 æggeblommer

2 spsk. vand

mel

 

Fyld:

Æblemos, lidt sukker, hakkede nødder til pynt.

Æblekagedessert

 

Bund:

450 g Gråsten æbler i både

65 g smør

80 g hasselnøddeflager

30 g rosiner

15 g vanillesukker

100 g marcipan

kanel

 

Top:

100 blød nougat

60 g smør

1 æg

35 g mel

 

Bunden: Skræl æblerne og skær dem i tern. Smørret smeltes ved svag varme og æbleternene koges møre i smørret. Hasselnødder, rosiner og vanillesukker kommes i, og det hele koger lidt ved svag varme. Imens skæres marcipanen i små tern og vendes i kanelen. Æblemassen blandes sammen med marcipanen, og det hele fordeles i en rund form, diameter ca. 25 cm.

 

Top: Nougat, smør mel og æg piskes i 3-5 minutter, hvorefter det fordeles oven på bunden. Til sidst drysses hasselnøddeflager på.

 

Kagen bages i 20 min. ved 180°. Server den lun, gerne med is eller creme fraiche.

 

Æblelagkage

 

 

Bunde:

 150 g sukker

3 æg

45 g kartoffelmel

2 spsk. mel

1 tsk. bagpulver

 

Sukker og æg røres til en tyk masse. Mel og bagepulver sigtes i. Smør en springform rigtig godt, evt. med bagepapir i bunden.

 

Bages i ca. 10 min. ved 225 grader nederst i ovnen.

 

Vend bunden ud på sukkerstrøet bagepapir. Del bunden.

 

Makroner lægges i blød i hvid portvin. Fordeles på den underste bund. Læg æblemos over. Læg den anden bund på og lav en kagecreme og bland den med 1/4 l flødeskum. Dette lægges på den øverste bund. Til sidst rulles et stykke marcipan ud og dækker kagen. Pynt med smeltet chokolade.

Æblemuffins med kanel og kardemomme (10-12 stk.)

 

400 g æbler, for eksempel Gråsten,  Belle de Boscop, Cox Orange eller Ingrid Marie.

5-6 kardemommekapsler

1/2 dl koldpresset rapsolie

1/2 dl yoghurt

140 g sukker

75 g brun farin

50 g hakkede hasselnødder

140 g mel

2 tsk. bagepulver

1/2 spsk. kanel

1 knsp. fint salt

4 æg

Til formene: rapsolie, sukker, rasp.

 

Forvarm ovnen til 180 grader. Tag de sorte kardemommefrø ud af kapslerne. Rist dem let på en tør pande. Knus eller stød dem til et fint pulver.

 

Rør olie, yoghurt, sukker og farin grundigt sammen. Rør hasselnødderne i. Sigt mel, krydderier, salt og bagepulver sammen. Rør æggene i yoghurten et ad gangen skiftevis med melblandingen.

 

Befri æblerne for kernehuset og skær dem i tern. Vend æbleternene i dejen, og hæld dejen i smurte muffinforme, som forinden er drysset med sukker og rasp.

 

Bag disse muffins 20-25 min. indtil en strikkepind kan stikkes i kagen og trækkes ud uden, at der sidder dej på. Lad dem hvile lidt. Tag dem ud af formene og lad dem køle helt af på en rist.

 

(Opskriften er udviklet af Claus Meyer)

Æbletærte

 

Bund:

150 g smør el. margarine

3 dl mel

1 spsk. sukker

1 æg

 

Fyld:

4-6 æbler skåret i både

Mynte blade

6 makroner, knuste

1 æg

1/2 dl sukker

1/2 tsk. Vanillesukker

 

Ingredienser til bunden blandes i en skål med hænderne eller røres i en køkkenmaskine. Hviler koldt 1 time.

 

Æblerne deles og kernehus fjernes. Skæres i tynde både og lægges i vand sammen med blade af mynte.

 

Dejen rulles tyndt ud, og en tærteform beklædes hermed. Intet fedtstof – bagepapir kan bruges. Æblebådene fordeles taglagt rundt i formen.

 

Bages 10 min. v/200 grader på nederste rille i ovnen.

 

Æg, sukker og vanillesukker piskes hvidt og skummende. Fordeles overæblerne efter 10 min. bagetid.

 

Sættes tilbage i ovnen og bager yderligere 10-14 min. til marengsen er gylden.

 

Bagetid: 2x10 min v/200 grader på nederste rille i ovnen.

Æble tærte a l alsacienne med streusel

 

Mørdej: 

250 g mel                                                         

125 g smør                                

1 æg                                          

25 g sukker

5 g salt

5 cl koldt vand

 

Rør smør, sukker, salt, æg og vand sammen Tilsæt mel lidt efter lidt. Dejen samles sammen og stilles på køl.

 

 

Masse til flan:

75 g sukker

10 cl mælk                                        

10 cl fløde                              

2 æg

1 vanille

 

 

Pisk æg sammen med sukker. Tilsæt mælk, fløde og vanille.

 

 

Streusel: 

100 g smør                       

80 g mel

100 g sukker

Qs kanel stød

1 kg æbler                          

25 g sukker                      

                                         

Rør det hele sammen og læg det på køl i 15 min. Læg dejen i formen. Skræl og skær æblerne i tynde skiver og læg dem på dejen. Hæld flanen ud over. Skal bages 25 min ved 180 grader. Efter de 25 min drysses streusel på tærten og bages i yderligere 10 min.

 

ÆBLETRIFLI MED ORANGESKUM

(2 personer)

 

Ingredienser:

50 g rasp

10 mandler

25 g sukker

3 Gloster-æbler

1-2 tsk. Grand Marnier

2 1/2 dl piskefløde

1 spsk. sukker

bulletDe usmuttede mandler hakkes og ristes på en pande med sukker og rasp, til de er let gyldne.
bulletÆblerne skylles og rives groft.
bulletBland dem med mandelraspen.
bulletFløden piskes til skum og smages til med Grand Marnier.
bulletI hvert glas kommes en klat flødeskum, derefter æbleblandingen og der sluttes af med flødeskum.
bulletPynt evt. med lidt mandelrasp.

Æblekage: Æblefacon

 

Smagspanelt udtalte:

Denne fantastisk flotte kage fik en 3. plads pga. det kreative udseende og store arbejde, der ligger bag. Kagen var formet som et halvt æble - pyntet med en orm!! Smagsmæssigt har den et spændende pift af ingefær og chili. Men pas på... man kan kun spise et lille stykke af denne kage:-)

 

190 g smør, blødt

300 g rørsukker

3 æg

1/2 dl mælk

300 g mel

2 spsk kakao

2 tsk bagepulver

1 nip salt

1 tsk kanel

1 tsk ingefær

2 knsp muskatnød

1/2 tsk sød chili

1 håndfuld bløde rosiner

4-5 æbler, revne

 

Smør og sukker piskes blødt i ca. 3 minutter. Æggene tilsættes enkeltvis – pisk grundigt efter hvert æg. Mel, kakao, bagepulver og krydderier sies. Rosinerne tilsættes melblandingen. Vendes forsigtigt i æggeblandingen skiftevis med mælken. De revne æbler vendes i.

 

Bages i en springform (22 cm) ved 180 grader i 1 time og 15 min. Stik i kagen med et træspyd for at se om den er færdig (bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så tjek den evt. efter 1 time).

Lad ovndøren stå åben de første 5 min – så hæver kagen jævnt og ikke med top.

 

Marcipanbund (kan udelades, så bruges kun 1 slags fyld eller æblekagen deles i 3):

 

100 g marcipan

75 g blødt smør

75 g flormelis

1 Æg

60 g hvedemel

15 g maizena

1 tsk kanel

 

Marcipan og smør æltes sammen, æggene røres i et ad gangen. Mel og Maizena

Gråstener med smag

 

En frisk æblekage til dessert eller kaffe med masser af dejlige Gråsten æbler.

Komponeret i anledning af kåringen af Gråsten-æblet som Danmarks nationalæble.

 

Ingredienser:

 

2 æg

100 g                   rørsukker

 

120 g                   hvedemel

1 ts                      bagepulver

5 g                       tørrede ingefær (Kan evt. erstattes af vaniljekorn fra en halv stang vanilie)

40 g                     tørrede tranebær

75 g                     marcipan

 

3                           Gråsten-æbler

1 ss                     Olie

 

1 ts                      olie til formen

2 ss                     rasp til formen

 

1                           Gråsten-æble i tynde både

20 g                     mandelsplitter

 

2 ss                     flormelis

 

Tilbehør:

 

Creme fraiche, flødeskum eller evt. en god vaniljeis.

 

Fremgangsmåde:

 

Æg og sukker piskes grundigt til en lys og luftig æggemasse.

 

Hvedemel og bagepulver blandes i en anden skål. Ingefær og tranebær hakkes i små stykker, og marcipanen rives groft på et rivejern. Herefter hældes de tre dele i melblandingen og blandes godt.

 

De tre Gråsten-æbler skylles og rives groft med skræl.

 

Melblandingen vendes forsigtigt i den piskede æggemasse. Dernæst blandes de revne æbler i dejen og til sidst tilsættes olien under omrøring.

 

Den færdige dej hældes i en smurt tærteform drysset med rasp.

Herpå lægges de tynde æblebåde i et pænt mønster ig til sidst drysses mandelsplitter på.

 

Kagen bages midt i ovnen ved 200 grader i 35 minutter.

Straks når kagen er taget ud af ovnen sigtes flormelis over.

 

Kagen nydes lun, men smager også fortrinlig kold.

 

Velbekomme